Join group komuniti "Kongsi Resepi Orang Suka" kami di facebook untuk dapatkan update resepi menarik setiap hari
Resepi Kek Pisang Paling Simple dan Sedap! Guna Blender Jer
Sedapnya dapat makan kek pisang waktu petang. Sambil menonton televisyen ke, teman anak-anak main dekat laman ke. Boleh lah hidang bersama teh o nipis panas-panas.
Biasanya kalau nak makan kek pisang ni, memang selalu beli je dekat kedai-kedai kek atau pasaraya. Senang sebab dah tersedia. Tapi alang-alang pisang ada tu, apa kata follow resepi yang dikongsikan oleh Cik Puan Intan Zalifah Zolkiply ni.
Nampak sedap dengan coklat beryl’s yang digunakan. Risau tak sempat tunggu petang, anak-anak dah menanti nak makan kek pisang ni.
RESEPI KEK PISANG
Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek pisang ini adalah :
- 3 Biji Pisang Berangan (atau) 1 cawan pisang yang sudah dilenyek. Boleh guna 2-3 biji mengikut saiz pisang. Jika pisang emas dalam 7-8 biji
- ¾ Cawan Gula Kastor ( Jika tiada, blend gula pasir)
- 4 Biji telur Gred A
- 1 Cawan Minyak Jagung ( Jika tiada, boleh guna minyak masak )
- 1 Sudu Nesar Perahan Lemon ( atau Limau Nipis atau Limau Kasturi)
- Secubit Garam
Bahan Ayak
- 1 ½ Cawan tepung Gandum
- 1 Sudu Kecil Baking Soda
- 1 Sudu Kecik Baking Powder ( Jika ada Double Action Baking Powder lebih baik)
Hiasan
- Hirisan pisang (potong nipis-nipis, jika tebal risau pisang akan tenggelam)
CARA PENYEDIAAN KEK PISANG :
▶ Lenyek pisang dan masukkan perahan lemon. Gaul sekata.
▶ Mula-mula sekali, satukan minyak, telur, gula, dan garam ke dalam blender. Kisar sehingga sebati atau anggaran 5 hingga 6 minit.
▶ Kemudian, masukkan pisang yang dilenyek tadi dan kisar sekejap sahaja. Anggaran dalam 40 hingga 50 saat sahaja.
▶ Ayak bahan-bahan ayak ke dalam sebuah bekas.
▶ Tuang bahan kisar tadi dan kacau sebati semua adunan.
BACA JUGA: Resepi Pizza Homemade Yang Marvelous! Mewah dan Boleh jual
▶ Sementara itu, boleh lah panaskan oven selama 10 minit dengan suhu kepanasan 170 darjah Celsius.
▶ Oles Loyang dengan marjerin atau minyak.
▶ Jika nak kek yang tebal, gunakan Loyang bersaia 8 x 8. Tetapi sekiranya nak kek yang tidak terlalu tebal, boleh gunakan Loyang bersaiz 10 x 10.
▶ Jangan lupa letak baking paper dahulu sebelum tuang adunan ke dalam Loyang.
▶ Letak kan hirisan pisang sebagai hiasan.
▶ Bakar selama 50 minit atau sehingga masak. Boleh juga dikukus dengan tempoh masa 1 jam.
Bila dah siap, boleh lah keluarkan kek pisang dari oven. Potong dengan berhati-hati supaya kek tidak hancur. Tunggu sedikit suam sebelum dipotong.
Boleh terus makan dan hidangkan bersama keluarga.