Join group komuniti "Kongsi Resepi Orang Suka" kami di facebook untuk dapatkan update resepi menarik setiap hari
Cara Buat Popcorn Homemade Sedap Dan Crunchy! Tak Sempat Sejuk Dah Habis Sebalang
Anak-anak memang suka makan keropok dan jajan. Tapi cuba sekali sekala ubah selera mereka kepada pop corn ni. Sedap tak terkata. Silap-silap jadi menu wajib hari-hari.
Bila dah tahu cara nak buat, semuanya jadi cepat dan mudah. Follow je resepi dari Siti Khodijah ni. Yang pentingnya, bahan-bahan mestilah ada kat dapur. Jika belum ada, boleh dapatkan di kedai-kedai berhampiran.
RESEPI POP CORN
Bahan-bahan yang digunakan untuk masak bertih jagung adalah :
- 1 cawan biji bertih
- 2 sudu besar butter/majerin
- 3 sudu besar minyak
- Secubit garam
CARA PENYEDIAAN POP CORN :
▶ Dengan api yang perlahan, masukkan minyak ke dalam kuali.
▶ Cairkan butter atau marjerin dan tabur garam. Biarkan seketika.
▶ Masukkan jagung dan gaul seketika supaya semua jagung sebati dengan butter.
▶ Kemudian cepat-cepat tutup kuali. Sebab bertih jagung akan masak dengan meletup-letup.
▶ Biarkan dia meletup-letup sampai tiada lagi bunyi. Itu tanda semua jagung sudah dimasak dan menjadi pop corn.
Boleh tutup api dan masukkan ke dalam bekas kedap udara.
Bahan-bahan yang digunakan untuk buat caramel :
- ¾ cawan gula (boleh ejas ikot kemanisan masing2 deh)
- 2 sudu besar susu pekat
- 2 sudu besar butter/majerin
- 1 sudu kecil esen vanila
BACA JUGA: Resepi Roti Simple Mudah Dah Sedap. Yang Pasti Anak-Anak Comfirm Suka
CARA PENYEDIAAN KARAMEL :
▶ Kuali yg sama lap2 sikit ngan tisu.. Guna api yang perlahan.
▶ Kemudian, masukkan gula. Cairkan seketika.
▶ Masukkan susu, esen vanilla. Kacau hingga sebati.
▶ Seterusnya masukkan butter. Kacau seketika.
▶ Bila dah sebati, tutup api.
▶ Masukkan pop corn tadi ke dalam kuali dan kacau sehingga semua pop corn kena dengan caramel.
▶ Siapkan Loyang. Sementara itu, panaskan oven dengan suhu 120 darjah Celsius.
▶ Alaskan Loyang dengan baking paper. Tuang pop corn yang bersalut caramel tadi ke atas dulang dan bakar selama 20-25 minit.
▶ Sejukkan dulu baru masukkan dalam bekas kedap udara.
Pop corn ni ada yang buat tidak bakar. Tapi bila dibakar rasa dia akan lebih crunchy. Nak makan panas-panas suam tu memang sedap.
Tak sempat nak simpan dalam balang dah separuh masuk mulut anak-anak. Dan buat lah pop corn ni untuk makan bersama time tengok movie depan tv.