Perkongsian Resepi Sedap dan Mudah Setiap Hari

Pagar Rumah Dah Karat Dan Lama? Jom DIY Jadi Mewah Dengan Hanya RM350 Sahaja!

0 2,159

Kata orang ‘first impression’ kalau nak masuk rumah tu memang orang akan nampak pagar dulu. Alahai tak semangatnya tengok pagar kita kalau karat-karat gitu, ye tak? Biasalah kalau pagar, bila dah lama berhujan berpanas, akan berubah wajah.

Mula-mula bila baru pindah rumah tu memang standard lah pagar besi je yang ada. Kita kena pandai-pandai nak tukar pagar sendiri. Tapi tak ramai yang mampu nak tukar. Alamatnya makan tahun pagar pun akan jadi karat dan berubah warna.

Selalu kalau kita lalu lalang rumah orang tengok pagar cantik dan mewah memang cemburu. Lagi-lagi pulak pagar diorang yang jenis tak terdedah dan lebih privacy. Siapa tak mahu kan? Kalau korang nak tau, sebenarnya boleh je kita DIY sendiri pagar besi biasa tu jadi yang lebih cantik dan nampak mewah.

Jangan terkejut okay! Sebab masih boleh buat dengan harga yang sangat murah bermodalkan RM350 sahaja! Encik Muhammad Faizal ni dah buktikannya! Kalau tempah di luar memang ada yang boleh cecah sampai ribuan ringgit.

Untuk DIY pagarnya, bahan utama yang beliau gunakan ialah shera board yang dibeli dari shopee. Kalau korang nak tahu, shera board ni selalunya orang buat aksesori hiasan yang ditampalkan di dinding luar untuk cantikkan lagi luar rumah. Materialnya dibuat dari campuran fiber dan simen. Jadi, ianya lebih tahan dari kayu.

–> https://shope.ee/AJvWeTCuHI

 

 

KELEBIHAN SHERA BOARD

Kalau tengok kelebihan shera board ni memang tak jadi masalah nak gunakan untuk buat pagar rumah! Ini kerana materialnya lebih tahan lasak, tahan panas, kalis cuaca, kalis air, tidak reput dan sebagainya.

Coraknya pun lebih cantik dan tebal. Bayangkan kalau jadi pagar rumah, memang nampak lebih mahal dan eksklusif kan? Kalau beli dari shopee ni datangnya pun nanti dengan warna asal dan korang boleh cat dengan warna apa sahaja yang korang suka!

BERMACAM-MACAM SAIZ UKURAN SHERA BOARD

Kelebihan lain shera board ni ialah terdapat dalam bermacam-macam saiz. Sebab tu kalau buat pagar memang cantik sebab boleh buat pagar yang lebih privacy! Ikut je korang nak saiz lebar mana supaya menutupi ruang dalam rumah korag.

Nak pasangnya tu nanti korang boleh ikut kreativiti sendiri sama ada nak pasang secara menegak atau melentang macam pagar Encik Muhammad Faizal ni.

Sebelum tempah shera board ni, lebih elok dulu kalau korang ukur pagar dan tentukan berapa banyak kuantiti yang diperlukan. Memandangkan saiznya pun bermacam jenis, kena betul-betul kira untuk elakkan tersalah saiz. Beli di sini akan lebih mudah sebab korang boleh terus hubungi seller untuk cadangannya. –> https://shope.ee/AJvWeTCuHI

 

Rata-ratanya pun memang puas hati dengan seller ni sebab pekhidmatannya yang baik dan ‘fast response’ untuk sebarang pertanyaan dari pelanggan. Jadi jangan risau kalau korang tak berapa tahu dan perlukan nasihat dan saranan.

Bukan je seller bagi tunjuk ajar, barang pun mereka pastikan dibungkus dengan selamat dan pengeposannya segera sampai ke pelanggan.

Puas hati kan tengok hasil dan kreativiti pelanggan siapkan pagar dengan shera board ni? Boleh buat saiz kelebaran yang korang suka. Hasilnya pun cantik selepas dicat dengan warna apa sahaja!

 

BACA JUGA: Stress Tengok Kesan PakuDan Rekahan Pada Dinding? Tak Sangka Guna Wall Plaster Ni Je Pun Boleh!

 

PEMASANGAN YANG MUDAH

Dari segi pemasangannya, ianya tidak lah sesusah mana sebab shera board ni jenis mudah untuk dipotong. Cuma korang kena pastikan kelengkapannya mencukupi.

Kalau korang tak tahu apa yang perlu ada, Encik Muhammad ni ada senaraikan apa yang dia guna. Ianya termasuk grinder, apit G, screw besi, drill, dan sesiku L. Kesemuanya pun boleh didapati di shopee, termasuklah cat yang beliau gunakan! Sedikit sebanyak bolehlah jadikan panduan untuk korang.

1L Sealer (cat undercoat) : https://shope.ee/3ASM7SWAAC
Kedai jual cat Jotun – 2L water based kilat : https://shope.ee/fl18u9KJU
Jotun – 1L cat minyak untuk besi : https://shope.ee/1fdYKmrNqq

Grinder : https://shope.ee/7KHv5EzSQi
Apit G : https://shope.ee/4KeJVlWLOC
Screw besi : https://shope.ee/99jZGgzbMW
Cordless Battery Drill : https://shope.ee/9K2zT3FM1I
Sesiku L : https://shope.ee/AJvWevjaqm

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Open