Join group komuniti "Kongsi Resepi Orang Suka" kami di facebook untuk dapatkan update resepi menarik setiap hari
Resepi Agar-Agar Buah Yang Paling Sedap. Rasa Fresh Je Tekak Bila Makan Nanti!
Nah! Ni dia dessert agar-agar buah untuk segarkan tekak bila cuaca panas terik. Confirm korang suka! Try la resepi agar-agar buah ni. Buat kat rumah nanti. Syok tau makan sejuk-sejuk keluar dari peti.
Semalam scroll kat Facebook, nampak pulak agak-agar buah ni. Teringin nak makan. Kebetulan banyak buah dalam peti. Agar-agar buah ni sedap guna buah masam manis. Rasa fresh je tekak bila makan nanti.
Tengok agar-agar buah ni macam cermin. Agar-agar jernih, nampak warna buah je. Memang cantik sangat. Nak makan pun sayang sebab agar-agar buah ni nampak cantik bila dah siap.
Resepi agar-agar buah ni telah dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook iaitu Encik Ben Safwan. Nak dapatkan hasil agar-agar yang cantik kena guna nisbah 10 gram agar-agar tali = 1liter air. Sure tekstur agak-agar memang elok.
Agar-agar ni boleh buat dalam loyang, boleh jugak buat dalam bekas-bekas yang kecik tu. Senang sikit nak makan. Tak perlu nak potong agak-agar bagai lagi. Ambil sudu, ambil sebekas agar-agar dah boleh makan. Memang sedap weh!
RESEPI AGAR-AGAR BUAH
Tak nak buang masa lagi, apa kata kita lihat satu persatu bahan-bahan yang diperlukan dalam penyediaan agar-agar buah ni. Resepi ni dah ada sukatan yang tepat. Follow je confirm menjadi. Jom tengok step penyediaannya di bawah.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah :
- 20 gram agar-agar tali
- 2 liter jumlah air kosong/ air laici/ air jagung bila dicampur bersama (Ratio ikut suka)
- 1/2 cawan gula
- 1 tin laici
- 1 tin (200 gram) jagung manis dalam tin cap Ayam Brand
- Biji selasih ikut suka (letak dalam air biar kembang dan toskan)
- Buah ikut kuantiti yang disukai
CARA PENYEDIAAN AGAR-AGAR BUAH :
▶️ Rendam agar-agar tali 45 minit-1 jam.
▶️ Masak air kosong biar mendidih dulu baru tambah agar-agar yang siap direndam dan ditoskan. Pastikan yang ni hancur betul baru masukkan gula. Biar hancur baru tambah satu tin laici dengan satu tin jagung manis. Siap dengan isi-isi masukkan.
▶️ Sambil biarkan air didihan dia panas, potong buah ikut nak bentuk macam mana asal korang suka tengok. Pilih yang colourful. Susun dalam bekas acuan lepas tu ceduk air didihan agar-agar panas siram atas buah. Tujuan bagi buah lembik sedikit.
▶️ Biar kat luar dulu bagi sejuk, baru masukkan dalam peti sekitar 1 jam 30 minit minima baru boleh potong dan makan.
▶️ Siap untuk dihidang!
BACA JUGA : Resepi Ayam Khecap Budak Gemok. Confirm Sedap Dan Bertambah Nasi Dibuatnya!
Nak buat agar-agar buah ni boleh je guna apa-apa jenis buah yang korang suka. Sukatan buah pun tak tetap. Boleh letak berapa banyak yang korang suka. Janji sukatan agar-agar tadi mestilah nisbah 10 gram agar-agar tali sama dengan 1liter air.
Sedap betul rasa air jagung manis dengan air laici bercampur. Ringan sambil rasa masam manis buah. Rugi korang tak cuba buat agar-agar buah ni. Sekali makan, pasti korang nak lagi. Boleh legakan tekak bila cuaca tengah panas terik.
Ribuan terima kasih diucapkan kepada Encik Ben Safwan kerana sudi berkongsi resepi agar-agar buah yang mudah dan sedap ini di Facebook. Semoga ianya bermanfaat buat kita semua. Selamat mencuba!